Finnar som vuxen

Tonårsacnen har vi väl alla drabbats av i tonåren, det är oftast något som man växer ifrån. Däremot om man drabbas av vuxenacne har man det i stort sett hela sitt liv, den brukar dock minska ju äldre man blir, då talgproduktionen minskar och avtar med åren. 

Det som är likheten med de båda är att det handlar om hormoner, i tonåren när alla hormoner rusar i kroppen och lätt kommer i obalans så påverkas också talgproduktion i huden och kommer i obalans, sen beror det också på vad man äter, fet ost, choklad mm brukar förvärra problemen, detta resulterar i att det blir en kraftigt ökad talgproduktion vilket ofta så småningom resulterar i acne. 

I vuxen ålder så handlar det om att hormonerna påverkas och kommer i obalans pga stress, medicinska orsaker, graviditet etc vilket gör att även talgproduktionen påverkas och en acne ofta triggas igång.

Skydda ansiktet

Tänk på att ärr efter acne bör skyddas mot starkt solljus så att de inte blir mörkare. Ärr är mycket känsligare mot solen än vanlig hud. Detta beror på att ärrvävnad saknar de celler som tillverkar melanin som är kroppens egna solskydd. Solens skadliga UVA/B strålar kan missfärga ärret i en ljusare eller mörkare färg. Missfärgningen är ofta permanent och det kan bli så att ärret inte återgår till samma färg som omkringliggande hud. Så använd ett starkare solskydd över din vanliga dagkräm om du ska vistas ute mycket i solen, gäller även när man åker upp till fjällen, då snön reflekterar solen precis som sanden och vattnet på stranden.
Tänk på att använda milda rengöringsprodukter, oparfymerade tvålar, milt ansiktsvatten.

Comments

Join the discussion

Let your opinion be heard, add your comment!
Captcha Image